Uke 2: Betesalat

Denne ukens salat begynte jeg å lage for en god del år siden. Jeg lager den hver sensommer etter at jeg har plukket grønnsaker på gården i nærheten av hytta. Gården der de har grønnsaker dyrket frem uten sprøytemidler, der det bugner av tomater, mais, salater og spiselige blomster. Det var også på denne gården jeg fikk øynene opp for andre beter enn rødbeter. Chioggiabetene, hvitbetene og gulbetene er mildere i smaken enn rødbetene (ikke nødvendig å presisere at de er veldig gode), ødelegger ikke alt de er i nærheten av og er i tillegg pene å se på. Første gang jeg plukket med meg dette gullet hjem visste jeg ikke helt hva jeg skulle bruke dem til. Jeg tenkte nok først og fremst å sylte dem eller bruke dem som tilbehør til kjøtt og fisk. Men å bruke betene i salat har blitt en fast rutine på sene augustkvelder. Aller helst i kombinasjon med friske grønnsaker jeg selv har plukket på gården.

Oppskrift (fire personer) 

  • 2 middels store gulbeter
  • 2 middels store chioggiabeter
  • 1/4 rødløk
  • 100 gr fetaost
  • ekebladsalat
  • salt
  • pepper
  • olivenolje
  • spiselige blomster som pynt og krydder på toppen

7791294864_IMG_1616

Kok betene til de er møre – ikke for myke, ikke for harde. Husk og kok ulike beter i forskjellige kasseroller slik at de ikke avgir farge til hverandre. Mens betene koker kan du rive salaten i små biter og legge den som et teppe på serveringsfatet. Jeg liker å bruke en dyp rød ekebladsalat, men du kan også bruke andre typer så fremt den ikke er for bitter i smaken.

Når betene er møre skyller du dem under kaldt vann til de er såpass kalde at du klarer å ta av skinnet med fingrene. Skjær betene i tynne skiver eller i store terninger og legg dem pent oppå salaten. Deretter skjærer du tynne skiver av rødløk før du smuldrer fetaosten over. Jeg liker å pynte salaten med hele kornblomster og noen blader fra en ringblomst, noe som gir god smak samtidig som det ser friskt ut.

Rett før servering heller jeg litt olivenolje over salaten og smaker til med salt og pepper.

Denne salaten passer fint som tilbehør til grillet laks eller annet lyst kjøtt. Spiser du den til lunsj kan du la den skinne for seg selv.

Bete

I bete m1, f1 (fra latin) plante av slekten Beta i meldefamilien

bladbete, fôrbete, rødbete, sukkerbete

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s