Uke 6: Dampet artisjokk med vinaigrette

Da jeg bodde i Paris første gang var jeg 18 år. Usannsynlig lykkelig på livet og fullstendig forelsket i byen jeg liker bedre enn det aller meste her i livet. Jeg delte leilighet med søstrene Tuhus. Sammen drakk vi god vin, spiste god mat og oppdaget Paris for første gang. En av rettene jeg tror vi spiste aller mest var dampet artisjokk. Jeg husker fortsatt begeistringen over å finne den perfekte artisjokken i sesongen. Da måtte vi kjøpe og nyte. Helst sammen med en god (den gang kanskje relativt billig) hvitvin.

I dag er jeg fortsatt like glad i å servere artisjokk som forrett. Har jeg besøk er det en perfekt start på måltidet. Måten den spises på gir tid til å snakke, kose seg og bruke god tid på den første retten. Jeg serverer den gjerne sammen med en hvit Crozes-Hermitage eller en Poilly Fumé. Silje og Kristina Tuhus: kommer dere på besøk snart?

7789128640_IMG_1941

Oppskrift (fire personer)

  • Fire store artisjokker

Vinaigrette (dressing)

  • 1 del hvitvinseddik
  • 2 deler olivenolje
  • 1 ts honning
  • 1 ts dijonsennep
  • salt
  • pepper

Fremgangsmåte

Denne oppskriften egner seg for de store og runde artisjokkene, ikke de små, lilla. Velg de som har en glatt og fin overflate uten for mange mørke merker. Mange kjøper ikke artisjokk fordi de ikke vet hvordan den tilberedes og spises. Det er synd fordi dette er en grønnsak (egentlig er det en tistelplante) som overrasker de fleste positivt.

Kutt av stilken og ev. toppen av artisjokken dersom den er litt rufsete og stygg. Legg den i en kasserolle og damp den til du enkelt kan trekke ut et blad av artisjokken (ca 30-45 min).

7585764800_IMG_1950

Bland ingrediensene til vinaigretten i et glass. Rist godt slik at alt blander seg, og hell det i små porsjonsboller slik at hver enkelt gjest har noe å dyppe artisjokkbladene i.

Nå kommer den morsomme delen av måltidet, og som mange ikke kjenner til. Hvordan i huleste man skal spise denne planten som er dekket av et lag med harde, ikke-spiselige blader.

7654882256_IMG_1974

Jo, man gjør som følger:

  1. Trekk ut ett og ett blad og spis den nederste delen av bladet. Dette er noe av det milde og gode kjøttet fra artisjokkhjertet.

 

7583669568_IMG_1977

2. Trekk ut blader og spis helt til det ikke er noe fruktkjøtt igjen.

7787081168_IMG_1987

 

3. Ta av alle de resterende bladene helt til en pelsliknende kappe kommer til syne. Pelslaget fjernes med fingrene eller en gaffel slik at artisjokkhjertet kommer til syne.

7789209568_IMG_1991

 

4. Skrap av alle små rester av hår og del hjertet i biter. Dette er den beste delen av planten. Hjertet er godt med litt salt eller dyppet i vinaigrette.

7719980992_IMG_1994

 

Nyt, nyt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s